WHATSAPP RANDEVU
Başa
HAKKIMIZDA İLETİŞİM MENU

TEDAVİLER » DİŞ ETİ HASTALIKLARI (PERİODONTOLOJİ)

DİŞ ETİ HASTALIKLARI (PERİODONTOLOJİ)

Dişleri çevreleyen dokular (kemik,dişeti,sement,periodontal membran) periodontal dokular olarak adlandırılır.

Bu dokularda görülen hastalıklara periodontal hastalık adı verilir. Periodontal hastalıklar dişeti ve çene kemiğini içeren iltihabi hastalıklardır.Özellikle dişeti hastalıkları diş kayıplarının en önemli sebeplerindendir. Erken dönem teşhisleri ile kolayca tedavi edilebilmektedir.

HASTALIKLI DİŞ ETİNİ NASIL ANLARIM?

Kırmızı ve kanayan diş etleri,hassas ve şiş diş etleri, fırçalama sırasında kanama, dişlerden kolayca ayrılan dişeti, dişler arasındaki aralıkların artması, dişlerde sallanmaların olması, diş etlerinden ve dişlerden iltihabi akıntı gelmesi ve sürekli kötü ağız kokusu diş eti hastalığının en sık görülen belirtilerindendir.

Sağlıklı diş eti ise açık pembe renkli, mat, yüzeyinde potakal kabuğundaki gibi pütürler bulunan bir dokudur. Diş üzerinde biriken ve diş yüzeyini kaplayan mikrobiyal bakteri plağı periodontal hastalıkların temel sebebidir.

DİŞ TAŞI (TARTAR) NEDİR?

Diş üzerinde oluşan dental plak uzaklaştırılmazsa zamanla kireçlenmeye başlar ve sert birikintiler oluşur.Bu birikintilerin üzerine bakteriler daha kolay tutunur ve zamanla o da diş fırçası ve diş ipi ile uzaklaştırılmadığından diş taşının bir parçası olur.

Diş taşı bu şekilde büyür. O bölgedeki iltihap daha da belirginleşir. dişetlerinde kanama örülür. Diştaşının önlemek için etkin fırçalama, dişipi kullanımı ve 6 ayda 1 kere diştaşı temizliği önerilir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Diş eti hastalıklarının erken dönem tedavisinde diş üzerindeki plak ve diştaşlarının uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin elde edilmesi sağlanır. Hastalara doğru ve düzenli ağız bakımı, diş fırçalama, diş ipi kullanımı hakkında bilgi verilir. Diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben Kişinin ağız bakımına gereken önemi vermesiyle dişetleri sağlığına kavuşacaktır. Daha ileri vakalarda cerrahi gerekebilir.

Periodontal tedavi sonrası hastalarımızın düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmesi gerekmektedir. Periodontal tedavi ile elde edilen başarının devam edebilmesi hastalarımızın günlük ağız bakımına gösterdiği özenle doğru orantılıdır.